De truck waar het allemaal 44 geleden mee begon Scania 110 Super met Blaupunkt radio

Voormalig vrachtwagenchauffeur in hart en nieren Arie Klaassens uit Gieten is ongeneeslijk ziek. Zijn buurman verraste hem zaterdag met een Scania 110 Super, de truck waar hij als jochie van vier bij zijn vader op schoot achter het stuur zat.

,,Goeiedag even. Verrek. Shit. Tjongejonge.’’ Dan slaat Arie Klaassens zijn hand voor de mond en is het even stil. ,,Prachtig.’’
Op schoot achter het grote stuurwiel

Op de parkeerplaats voor zijn woning aan de Kruizemunt in Gieten staat een Scania Super met oplegger uit 1972 geparkeerd. De auto waar zijn vader vroeger altijd in reed. En Arie mocht vaak mee. Als klein jongetje van vier bij pa op schoot achter het grote stuurwiel, later op de bijrijdersstoel. Dan mocht hij de autoradio bedienen en werden er cassettebandjes met muziek opgenomen.

Toen wist Klaassens ook al wat hij zelf wilde worden: vrachtwagenchauffeur. En dat gebeurde ook. De Gietenaar reed voor het distributiecentrum van C1000 in zijn dorp en later bulktransporten voor Boonstra uit Haulerwijk. Klaassens reed heel Europa door, tot het uiterste puntje onder in de Italiaanse laars en het eiland Sicilië. Daar liep hij filmheld Bud Spencer nog tegen het lijf, een ontmoeting waar hij nog graag over vertelt.
Tranen wellen vaak

Opeens was het over. Klaassens werd ziek. Ongeneeslijk. De vrijgezel slijt zijn dagen nu vooral thuis waar buurman Herman van Oost hem regelmatig bezoekt. ,,Even een sigaretje roken en borreltje drinken’’, zegt Van Oost, die zelf ook oud-vrachtwagenchauffeur is.

Van Oost: ,,Altijd gaat het wel even over die Scania vrachtwagen van zijn vader waarvan een foto op canvas op een prominente plek boven zijn keukentafel hangt. De truck waar het allemaal mee begon. En een blik naar de foto doen zijn tranen vaak opwellen, want met die auto heeft zijn vader zijn laatste rit gemaakt naar Bremerhaven. Hij kreeg toen een hartaanval en is later in 2001 overleden.’’
Snel succes met speurwerk

Tijdens een van de gesprekken zei Van Oost dat de Scania al lang ten prooi was gevallen aan de schroothamer. ,,Maar dat klopte niet volgens Arie. De Scania zou nog steeds rondrijden. Toen dacht ik: laat ik hem nog eens verrassen. De kracht van sociale media bewees zich weer eens, want na enige speurwerk had ik de juiste Scania al snel te pakken. De truck stond in Grijpskerk.’’

Een verrassing was het zeker. Terwijl de hele straat was uitgelopen zat Klaassens rustig met een familielid koffie te drinken. Die had hem overigens wel aangezet om onder de douche door te lopen en wat nette kleding aan te trekken. ,,Ik dacht nog wel even: hoezo, ik ben toch nog niet dood’’, zegt hij later lachend.
Mooiste cabine ooit gebouwd

Wat er nu zo mooi is aan de Scania? Klaassens: ,,De neus. Er zit een neus voor. Mijn vader heeft een keer een andere truck gehad, zonder neus, maar dat was niets. Die is snel weer verkocht.’’

Klaassens kruipt achter het stuur van de wagen om minutieus het interieur te bekijken. ,,Het ziet er allemaal nog net zo uit. Met een echte Blauwpunt-radio er in. Dit is de mooiste cabine die ooit is gebouwd. Geweldig. Kon ik de tijd maar terugzetten. Ik zou het direct doen.”

Het ultieme moment is natuurlijk een ritje met de Scania. Of hij zelf wil rijden? Dat vertrouwt Klaassens zich niet toe. ,,Ik ken deze wagen verder niet, heb er nooit zelf in gereden.” Een rondje op de bijrijdersstoel is uiteraard ook fijn.

Van Oost komt vervolgens even bij hem staan. Uiterlijk nog meer geëmotioneerd dan Klaaasens. ,,Jij altijd met je rare fratsen’’, zegt Klaassens. ,,Beter een goede buur dan een verre vriend Maar dit kost je wel een flesje Berenburg’’, reageert Van Oost, waarna beide mannen elkaar omhelzen.

Tekst: DvhN Henk Wollerich

Beelden SBS Hart van Nederland

Beelden DvhN Jeroen Kelderman

Beelden RTV Drenthe Petra Wijnsema

Foto: Claudia Posthumus / Herman van Oost

Alle foto`s op Facebook gemaakt door Claudia Posthumus