De veiligste plek in huis voor je cv-ketel

 

De meesten van ons moffelen hun cv-installatie het liefst weg. In een donker hoekje op zolder. Of in de kelder als het kan. Maar is dat wel zo slim? En hoe kies je een plek die zowel veilig als praktisch voor cv-onderhoud is? Met deze drie tips vind je de beste plek voor je cv-ketel in huis.

 

Tip: laat tijdens de periodieke onderhoudsbeurt van je cv ook je schoorsteen jaarlijks controleren. Met schoorsteenvegen voorkom je dat er gevaarlijke verstoppingen in het rookkanaal ontstaan, bijvoorbeeld door vogels die een nestje in de schoorsteen hebben gebouwd. Zulke verstoppingen kunnen leiden tot brand of zelfs koolmonoxidevergiftiging.

Tip 1: Alleen verplaatsen als het moet

Wil je een nieuwe cv-ketel plaatsen? Of moet de oude vervangen worden? Laat de cv-installatie dan het liefst op dezelfde plek plaatsen. Dit is vaak de beste ruimte voor je ketel. Als je de cv naar een andere plek in huis verplaatst, kan het namelijk zijn dat de installatie minder goed zal werken.

Tip 2: Ruim en goed bereikbaar

Kan het niet anders en wil je de cv per se verplaatsen? Dan is het belangrijk voor je veiligheid dat de nieuwe ruimte aan een aantal eisen voldoet. Hou deze dingen in gedachten bij het kiezen van een nieuwe plek in je woning:

 

  • Vrije ruimte. Laat genoeg ruimte rondom de cv-ketel vrij. Als je de ketel bijvoorbeeld in een kast wil wegwerken of wil afschermen met een ombouw, zorg dan dat er voldoende afstand is tussen de installatie en de zijkanten. Tijdens het cv-onderhoud moet de cv-monteur namelijk goed bij alle onderdelen kunnen komen. Als de ketel nét in een kast past, dan is er dus niet genoeg ruimte voor controle en onderhoud.
  • Kies een ruimte die je goed kunt ventileren. Uit de cv komt namelijk veel warmte vrij. Ook kan er soms een beetje onverbrand gas vrijkomen, zelf bij nieuwe en goed onderhouden installaties. De toevoer van frisse lucht is daarom een must.
  • Plekken die moeilijk te bereiken zijn, zijn geen goed plekken voor je cv-installatie. Dat onhandige hoekje op zolder lijkt misschien een prima plek om de ketel in te plaatsen, maar dat is het niet. Want denk ook aan de cv-monteurs: zij moeten altijd veilig hun werk kunnen doen zonder daarbij in lastige of gevaarlijke situaties te komen.

 

Goed om te weten: het is inmiddels verboden om je cv-ketel naar het trapgat te verplaatsen. Dit is niet alleen onveilig voor de bewoners, maar ook voor cv-monteurs.

Tip 3: Vlakbij een koolmonoxidemelder

Uit je ketel kan koolmonoxide vrijkomen. Dit is een dodelijk gas dat je niet ziet, proeft of ruikt. Daarom is het verstandig om in de buurt van de ketel een koolmonoxidemelder (CO-melder) te hangen. Een CO-melder waarschuwt je direct als er een lek is, zodat je jezelf op tijd in veiligheid kunt stellen. De melder gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee en is al vanaf 25 euro te koop.